Uklanjanje bradavica u intimnoj regiji

Polne bradavice u intimnoj regiji

Kondilomi (polne bradavice) su najčešća klinička manifestacija HPV infekcije genitoanalne regije. Izazivači su niskorizični HPV tipovi 6 i 11. Međutim, često srećemo mešanu HPV infekciju gde se u genitoanalnoj regiji pored niskorizičnih često otkriju i visokorizični tipovi 16 i 18 koji se u 95% slučajeva nalaze kod karcinoma grlića materice i karcinoma glansa penisa i sluzokože anusa. To su ključni razlozi što polne bradavice moramo otkrili u početnoj fazi. Pored jasnih i klinički vidljivih postoje i ta-kozvane subkliničke forme koje se mogu dijagnostikovati samo kolposkopskim pregledom. Ovakve forme se obično kolposkopski prezentuju na sluzokoži malih usana i ulaza vagine kao resičaste izrasline sa centralnim krvnim su-dom ili kao talasasta beličasta zadebljanja sluzokože koja naročito postaju uočljiva posle aplikacije sirćetne kiseline. Za dijagnozu ovakvih tipova HPV infekcije treba imati kol-poskopskog iskustva. Ovakvi subklinički tipovi HPV infekcije su najznačajniji raznosioci HPV virusa. Tako da ukoliko ih na vreme ne uk-lonimo oni postaju rezervoari HPV infekcije odakle se virus prenosi prema grliću materice i izaiva promene, a posle dužeg perioda može doc'i i do kardnoma grlića materice kome obično prethode prome tipa CINI, II, i III. Upravo ova činjenica nam nameće obavezu da pri di-jagnostikovanju spoljnih, jasno vidljivih kondiloma pregled ne završimo, već da ga nastavimo kolposkopijom geni-toanalne regije sa posebnim osvrtom na sluzokožu malih usana, ulaza vagine i naravno samog grlića materice.

Bradavice mogu da se pojave svuda po telu. Neko ima bradavice na prstima, neko na leđima, a neko na očnim kapcima. Mogu da niknu i na intimnim delovima tela, spolja ili iznutra. Zašto se ustvari bradavice pojave? To su izrasline na koži, koje nastanu zbog toga što je u organizmu virus hpv. Dakle, bradavice su izraštaji virusnog porekla. Koliko su opasne? Pa i nisu opasne, osim što jednostavno smetaju. Vrlo retko bradavice mogu da postanu maligne, uglavnom su to benigne promene. Zbog smetnje koju predstavljaju i bojazni da se ne uvećaju, te prerastu u malignitet, bradavice je najbolje ukloniti. Postoji još problema koji su vezani za bradavice, a to je naročito njihovo virusno poreklo, što znači da se lako prenose. Dakle mogu se preneti nekoj drugoj osobi, partneru. Toliko su zarazne ove male napasti, da mogu da se prenesu i same sebi, sa jednog dela tela, na drugi deo. Zato svakako uklanjanje je najbolji način da ih se rešite. I kada se uklone to nije nikakava garancija da se neće ponovo pojaviti, ali ipak ste se rešili bradavica za izvesno vreme i možete da predahnete. Hpv virus je prisutan u telu kod mnogih i gotovo ga je nemoguće izbeći, jer se prenosi čak i ljubljenjem, oralnim seksom, a i kondom protiv ovog virusa nije svemoguć. Virus je virus, ali jak imunitet je presudan faktor da se bradavice i pored virusa i ne pojave. Za pojavu bradavica u intimnoj regiji kritične su 20-te godine života, kada se prema statistici najčešće pojavljuju.
Što se tiče samog uklanjanja bradavica na telu postoje razne metode prirodne i zvanične medicinske. Mleko iz nekih biljaka je prilično delotvorno. U prodaji postoje kreme, gelovi, preparati i lekovi. Sa tim mazanjem to sve može da potraje. Ako hoćete da se odmah rešite bradavica, onda ih jednostavno fizički treba eliminisati. To nikako nemojte sami pokušavati, nego se obratite lekaru.
Bradavice u intimnoj regiji uklanja specijalista ginekologije, dermatologije ili urologije. Intimna regija je osetljiva pa ne treba sami da se lečimo i da mažemo kojekakve preparate, već da se obratimo stručnjaku.

uklanjanje polnih bradavica

Kako će izgledati to uklanjanje i da li boli?

Mnogi se plaše hirurških intervencija. Ali nema razloga za brigu. Danas postoje savremene metode uklanjanja bradavica uz primenu lasera ili radio-talasa. Uz upotrebu lokalne anestezije spaljivanje bradavice prolazi bez bola. Oporavak je prilično brz i jednostavan. Potrebna je dobra higijena i postupanje po savetima lekara, te dolazak na kontrolu. Biće potrebno izvesno vreme da se uzdržite od ponih odnosa. Nekad se desi da je potrebno intervenisati više puta, što zavisi od osobe do osobe.
Ako napipate nešto neobično u intimnoj regiji ili vam smeta, a liči na izraštaje kojima tu nije mesto moguće je da imate genitalne bradavice poznatije pod nazivom kondilomi. Potreban je lekarski pregled da bi se to potvrdilo. U većini slučajeva lekar neposrednim posmatranjem može da potvrdi da se radi o kondilomima.

kondilomi

Leave a Comment