Kako pobediti hemoroide

Kako pobediti hemoroide

Hemoroidi ili šuljevi su među najčešćim zdravstvenim problemima savremenog čoveka. Lekari kažu da skoro da nema osobe starije od 50 godina koja nije bar jednom u život, imala problem sa hemoroidima. Hemoroidalna bolest se javlja kada dođe do popuštanja, slabljenja mišićičnih veza, proširenja krvnih sudova i usled toga do uvećanja jastučića i njihovog izlaska kroz analni otvor. Razlozi su različiti. Značajnu ulogu igra nasledni faktor, zatim čest zatvor, brza hrana, fizička neaktivnost. U zavisnosti gde su locirani, govorimo o unutrašnjim i spoljašnjim hemoroidima.

pobediti hemoroide

Spoljašnji hemoroidi se tipično formiraju oko otvora analnog kanala, ali nisu uvek vidljivi. Ova vrsta hemoroida nastaje kada krvni sudovi u ovoj oblasti trpe povećani pritisak. To se obično dešava usled konstantnog naprezanja tokom pražnjenja, što dovodi do otoka krvnih sudova creva i njihovog zapaljenja. Najočigledniji znak prisustva spoljašnjih hemoroida jeste krvarenje tokom pražnjenja. Krv se može pojaviti u stolici, na toalet papiru ili u VC šolji. Još jedan simptom je svrab i iritacija koji se mogu pogoršati brisanjem. Za razliku od unutrašnjih, spoljašnji hemoroidi mogu biti bolni, naročito ako su pod otokom. Komplikacija koja je specifična za spoljašnje hemoroide jeste nastanak krvnih ugrušaka. Kada se to desi, stanje nazivamo trombozom ili „ugrušanim“ hemoroidom. Obično se spontano povuku tokom vremena. Međutim, dok se to ne desi, mogu biti bolno osetljivi, svrbeti i formirati čvrstu izraslinu u okolini anusa.

krema protiv suljeva

Hemoroidalna bolest ima četiri stadijuma. Prvi je samo krvarenje, drugi izlazak hemoroida van analnog otvora ali se sami vrate nakon stolice. Treći je izlazak jastučića i krvarenje, ali se jastučići ne vraćaju sami u analni otvor, već se to mora rukom uraditi. Četvrti stadijum je kada su hemoroidi uvek napolju i tada se leče operacijom. Na svu sreću, 85-90 odsto hemoroidalnih bolesti može se lečiti lekovima, dok se svega 10 odsto operiše. Uz primenu lekova važno je sprovoditi i dijetetsko-higijenski režim čiji je cilj da se spreči zatvor, poveća volumen stolice, reguliše pražnjenje, omekša stolica. To se može postići pravilnom ishranom.

Pravilna ishrana je izuzetno važna u prevenciji nastanka hemoroida, ali i u lečenju, bez obzira na fazu bolesti. Da bi se sprečio zatvor, kao jedan od uzroka nastanka hemoroida, treba da unosite mnogo vlaknastih materija i najmanje dva litra tečnosti. Biljna vlakna su korisna za dobro funkcionisanje probavnog sistema.

– Voda je najbolji prirodni omekšivač stolice i pomaže kod konstipacije.

– Integralni hleb, žitarice, sveže voće i sve vrste povrća sprečiće nastanak zatvora.

– Jabuke, cvekla i brokoli ubrzavaju varenje zahvaljujući vlaknastim materijama.

– Namirnice bogate vitaminom K, poput povrća zelene boje, mahunarke i jaja stimuliše zgrušavanje krvi.

– Jedna do dve supene kašike hladno ceđenog lanenog ulja dnevno omekšava stolicu.

– Čaj od ruzmarina jača zidove krvnih sudova, samim tim i hemoroidnih vena.

Ukoliko patite od ovog oboljenja, izbegavajte:

– Prženu, masnu hranu, jer izaziva zatvor.

– Proizvode od belog brašna, jer izazivaju nadimanje i otežavaju pražnjenje.

– Rafinisana ulja i margarin

– Kafu, jer kofein može da izazove širenje krvnih sudova.

– Gazirane napitke i alkohol, koji može da dovede do širenja hemoroidnih vena.

– Ljute papričice, kari, šafran i crni biber, jer iritiraju creva i sluzokožu anusa.

uklanjanje hemoroida

Leave a Comment