Idealno doziranje insulina pumpom

doziranje insulina

U Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Vojvodine već deset godina oboleli od dijabetesa tipa 1 dobijaju u terapiji insulinsku pumpu. Kako kažu u Klinici, insulinsku pumpu ima 90 obolelih, a još njih od petoro do desetoro su u postupku dobijanja.

Uz ovaj aparat stalno se prati nivo šećera u krvi i gotovo idealno dozira insulin tokom 24 sata, te se tako prati prirodni, odnosno fiziološki proces.

Moderna terapija dijabetesa podrazumeva savremene insulinske režime, među kojima je i insulinska pumpa. Kako navodi pomoćnica direktora Kliničkog centra Vojvodine zadužena za zdravstvo profesorka dr Edita Stokić, važna je edukacija i tima lekara, ali i pacijenata.

“Cilj je da bude što manje komplikacija, ali ne na račun pogoršanja kvaliteta života”, kazala je dr Stokić.

dijabetes lecenje

Načelnica Odeljenja za metabolizam Klinike za endokrinologiju docent dr Dragana Tomić Naglić iznela je podatak da u našoj zemlji ima između 750.000 i 800.000 obolelih, od čega je 80.000 mladih, koji moraju da dobijaju insulin kako šećerna bolest ne bi izazvala komplikacije. Svi oni ubrizgavaju insulin. Terapija insulinom imitira prirodno stanje, odnosno fiziološki proces. Oni koji ne mogu to da postignu drugačijom terapijom, dobijaju insulinsku pumpu.

Načelnica Dnevne bolnice u Klinici za endokrinologiju profesorka dr Milena Mitrović kaže da su insulinske pumpe najsavremeniji oblik terapije namenjen obolelima od dijabetesa tipa 1.

“Insulinska pumpa je sprava koja isporučuje insulin tokom 24 sata, čime se postiže bolja glikemijska kontrola”, navodi dr Mitrović i dodaje da se insulin ubrizgava i pritiskom na dugme, te da aparat ima 40 funkcija, odnosno načina podešavanja davanja insulina.

Lekar Đorđe Popović objasnio je da je pumpa veličine pejyera, ima softver i rezervoar u kojem se čuva insulin, kao i infuzioni set, kateter i kanilu, koja se plasira u tkivo.

“Plasira se na butine, podlakticu, prednji trbušni zid ili zadnjicu, a aparat se pričvrsti na delove odeće ili veš. Infuzioni set mora da se menja na svaka dva do tri dana, jer postoji mogućnost zapušavanja katetera. Sistem stalno prati nivo šećera u krvi i skoro idealno dozira insulin”, objasnio je dr Popović.

regulacija secera u krvi

 

Source: Idealno doziranje insulina pumpom – B92.net

Leave a Comment